OM staat stil bij dag tegen mensenhandel
Wat is mensenhandel?
Mensenhandel is het uitbuiten van een ander of de verwijdering van organen voor winst. Dit is tegen de wet (geregeld in artikel 2:239 van het Wetboek van Strafrecht). Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, zoals gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting, gedwongen bedelen en het dwingen van iemand om misdaden te plegen.
Mensenhandel omvat verschillende aspecten, zoals het werven, vervoeren, overbrengen, huisvesten aan een persoon, door middel van dwang, geweld, bedreiging of andere slechte behandelingen. Het kan ook gebeuren door afpersing, bedrog of het misbruiken van iemands kwetsbare positie. Soms worden er ook geld of andere voordelen gegeven of ontvangen om iemands toestemming te krijgen om controle over die persoon te hebben. Het doel van mensenhandel is om die persoon uit te buiten, bijvoorbeeld door hen gedwongen te laten werken of hun organen te verwijderen. Dit is waar mensenhandel echt om draait.
Hoe kun je zien of iemand slachtoffer is van mensenhandel?
Elke vorm heeft zijn eigen karakteristieken. Maar bij mensenhandel gaat het om meerdere signalen samen, die laten zien dat iemands lichamelijke integriteit ernstig wordt aangetast en dat hun mensenrechten grof worden geschonden.
Bijvoorbeeld, als iemand extreem lange dagen moet werken zonder rust, als iemand gedwongen wordt om seksuele diensten te verlenen en/of werken tegen een zeer laag loon, of als iemands vrijheid beperkt wordt, (ook) buiten werktijd door hun werkgever. Dit zijn voorbeelden van signalen die kunnen wijzen op mensenhandel.
Wat doet het Openbaar Ministerie (OM) tegen mensenhandel?
De belangrijkste taak van het OM is het vervolgen van mensen die strafbare feiten plegen op het gebied van mensenhandel. Het OM heeft speciale officieren van justitie en een team dat zich richt op mensenhandel en mensensmokkel. Ze willen op deze manier de strijd tegen deze vormen van criminaliteit versterken. Naast het behandelen van strafzaken, werkt het OM ook op beleidsniveau aan de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Ze dragen bij aan bewustwordingscampagnes van de Taskforce Mensenhandel en het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (ACOC). Het Openbaar Ministerie zal samen met haar partners binnenkort met een signalenkaart komen.
Als je signalen herkent of vermoedt dat iemand slachtoffer is van mensenhandel, meld dit dan! Bel in geval van nood de politie via 911, of bel de anonieme tip lijn van de politie op 108. Voor hulp aan slachtoffers kun je bellen naar de pikettelefoon van de uitvoeringsorganisatie Justitiële Zorg op 679- 7575.