Wat doet de Officier van Justitie
Heb je je ooit afgevraagd wat er achter de schermen gebeurt in het rechtssysteem? Deze video legt de belangrijke rol van de Officier van Justitie uit bij het handhaven van de wet en het zoeken naar gerechtigheid.
Bij een misdrijf start de politie met het opsporingswerk: sporen zoeken, getuigen en slachtoffers horen, en verdachten arresteren. Alles wordt vastgelegd in een proces-verbaal voor de officier van justitie.
De officier controleert of het onderzoek eerlijk verloopt en kan de politie opdracht geven tot dwangmiddelen, zoals arrestaties.
Na het onderzoek beslist de officier over de vervolging: van niet vervolgen tot het dagvaarden van verdachten bij ernstige misdrijven.
Bij ernstige misdrijven ontvangt de verdachte een dagvaarding voor de rechtszaak.
In de rechtszaal klaagt de officier de verdachte aan en doet een strafeis. De rechter onderzoekt de zaak, ondervraagt betrokkenen en luistert naar pleidooien.
Na het laatste woord van de verdachte neemt de rechter een beslissing, vaak direct in eenvoudige zaken, anders binnen drie weken.
De rechtbank kan ook maatregelen opleggen, zoals het verbeurd verklaren van geld of het toekennen van schadevergoeding aan slachtoffers.
Het Openbaar Ministerie zorgt voor de uitvoering van straffen. Ontevreden partijen kunnen in hoger beroep gaan bij het Hof van Beroep.
Bij blijvende ontevredenheid kan de zaak naar de Hoge Raad, die controleert of de wet goed is toegepast.
Zo werkt de officier van justitie aan een rechtvaardige en veilige samenleving.