Uitleg voorarrest
Het is het Openbaar Ministerie niet ontgaan dat er op social media veel te doen is over de lopende strafzaak naar aanleiding van het dodelijk verkeersongeval van 25 december vorig jaar, waarbij een fietser werd aangereden door een automobilist.
Ook in de krant werd hierover geschreven. Het ongeval werd daarbij vergeleken met een ander dodelijk ongeval van enkele jaren geleden, waarbij een automobiliste om het leven was gekomen na een aanrijding met een andere auto. De berichtgeving stelt dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet omdat bij het ongeval van december vorig jaar de bestuurder van de auto in voorarrest was geplaatst, terwijl dat bij het eerdere ongeval niet was gebeurd.
Hoewel het Openbaar Ministerie terughoudend moet zijn met het geven van informatie over zaken die nog door de rechter moeten worden behandeld, menen wij dat het belangrijk is om erop te wijzen dat deze twee zaken niet te vergelijken zijn als het gaat om de toepassing van voorarrest.
Voorarrest is wettelijk namelijk alleen mogelijk bij zaken van “dood door schuld in het verkeer”, als er bij de bestuurder sprake is van een strafbare hoeveelheid alcohol ten tijde van het ongeval. In de zaak van het eerdere dodelijke ongeval was geen sprake van vastgesteld alcoholgebruik en daarom kon in die zaak ook geen voorarrest worden toegepast. De wet biedt die mogelijkheid eenvoudigweg niet.