OM treedt hard op tegen ”vote buying”

Vandaag stonden drie verdachten terecht, waarvan een voormalige parlementariër. Ze worden beschuldigd van het kopen van stemmen en het hierdoor ondermijnen van de democratische rechtsstaat van Sint Maarten.

Het Openbaar Ministerie benadrukte in zijn betoog dat het kopen en verkopen van stemmen niet alleen een gebrek aan integriteit toont, maar ook een diepe minachting voor de democratische waarden die wij als gemeenschap moeten beschermen.

Kwetsbare democratie

Sint Maarten heeft een kwetsbaar democratisch systeem. Met slechts 15 zetels in het parlement en een kiesstelsel waarin een beperkt aantal stemmen voldoende is om een parlementaire positie te verkrijgen, is de impact van stemfraude groot. Het Openbaar Ministerie onderstreepte dat dergelijke handelingen het vertrouwen van burgers in een eerlijk verloop van de verkiezingen schaden, en het land ernstig benadelen.

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie heeft forse straffen geëist tegen de verdachten, waaronder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden voor de voormalige parlementariër. Daarenboven is bij deze persoon een verbod gevorderd om ambten te bekleden, en zich verkiesbaar te laten stellen voor de maximaal toegestane periode van 6,5 jaar. Het Openbaar Ministerie heeft tevens een ontnemingsvordering aangekondigd.

Het OM benadrukt het cruciale belang van integere en betrokken volksvertegenwoordigers, vooral op een klein eiland als Sint Maarten. Met de forse straffen beoogt het OM de verdachten, maar ook anderen af te schrikken en daarbij de norm in te scherpen dat het kopen en verkopen van stemmen niet toelaatbaar is. Het Gerecht doet op 8 januari 2025 uitspraak in deze zaak.